- Reklama -zprávy
- Reklama -udalosti

SAMO podporuje otevření všech obchodů

Prodejci potravin a drogistického zboží sdružení v České alianci moderního obchodu (SAMO) opakovaně vyjadřují podporu návrhu na otevření všech obchodů na Slovensku pro OP (očkovaných a překonaných).

Podle SAMO současná situace není ku prospěchu občanů a ani slovenské ekonomiky. Opatření tak, jak jsou dnes nastavena, podporují primární nákupní turistiku do okolních zemí jako Maďarsko, Polsko, Česko, kde jsou obchody otevřeny. Obdobná situace je i při on-line nákupech, jelikož tržby z více než 50 % těchto nákupů končí v zahraničních e-shopech.

„Už minulý týden jsme se spolu se Svazem obchodu SR obrátili na premiéra Eduarda Hegera (OLANO) se žádostí, aby vláda SR, mimo jiné, co nejdříve otevřela obchodní provozy pro očkované osoby a pro osoby, které onemocnění COVID-19 překonaly a aby spravedlivě odškodnila provozy, které trpí lockdownem,“ řekl Martin Krajčovič, předseda SAMO.

SAMO upozorňuje, že v obchodě aktuálně platí omezení 25 čtverečních metrů (m2) na jednoho zákazníka, což je jednou z nejpřísnějších regulací v rámci Evropy od začátku pandemie. Navíc, od prvních dnů šíření onemocnění COVID-19 se obchodníci chovají mimořádně zodpovědně, dodržují povinná opatření a často dokonce jdou z vlastního rozhodnutí nad jejich rámec.

Otevření obchodních provozů, při přísném dodržování takto nastavených pravidel tedy podle Krajčoviče nijak nezvýší koncentraci zákazníků v prodejnách, a tak nepředstavuje hrozbu z hlediska veřejného zdraví.

Členové SAMO podporují otevření obchodů s neesenciálním zbožím při režimu OP navzdory tomu, že usnesení vlády SR ani vyhláška Úřadu veřejného zdravotnictví SR je neomezuje, aby kromě prodeje potravin a drogerie, ve svých obchodních provozech prodávali i doplňkový sortiment.

„Vánoční období je pro přežití menších obchodníků naprosto klíčové, omezení prodeje sortimentu velkých obchodníků s esenciálním zbožím by jejich situaci nijak nezlepšilo, pouze by ukrátilo stát o příjem z daní, který může využít ke kompenzaci jejich ztrát. Jediným férovým řešením je co nejdříve otevřít všechny obchody alespoň v režimu OP,“ uzavřel Krajčovič.

Doporučujeme

Další články autora