- Reklama -zprávy
- Reklama -udalosti

Rosněfť je blíže k možnosti exportovat zemní plyn do Evropy

Ruský energetický koncern Rosněfť se přiblížil k vývozu zemního plynu do Evropy. Prezident Vladimir Putin nařídil vládě, aby do března připravila návrhy na zajištění dodávky 10 miliard kubických metrů plynu ročně do Evropy ze strany Rosněfti. Informovala o tom agentura Reuters, která se odvolala na ruská média.

Rosněfť, největší ruský producent ropy, v němž téměř 20procentní podíl kontroluje ropný koncern BP, už dlouhodobě usiluje dostat se na lukrativní evropský trh s plynem. Podle šéfa Rosněfti Igora Sečina, který je Putinovým blízkým spojencem, by vstup společnosti na evropský trh s plynem pomohl zmírnit tlak na ceny komodity.

Dodávky ruského plynu do Evropy nabraly v posledním období politický rozměr, když někteří politici a ekonomové obvinili Rusko, že zadržuje dodávky suroviny na evropský trh, aby si vymohlo certifikaci plynovodu Severní proud 2. Moskva omezování dodávek odmítá. Tvrdí, že zákazníkům dodává plyn na základě kontraktů, což řada klíčových odběratelů také potvrdila. Poptávka po plynu se však zvyšuje, pod co se podepsalo zotavení ekonomiky po loňských omezeních v důsledku pandemie nového koronaviru.

V současnosti má monopol na vývoz plynu přes plynovody do Evropy ruský plynárenský gigant Gazprom, který export plynu zajišťuje prostřednictvím více cest. Dvě z nich, přes Ukrajinu a plynovod Jamal směřující do Německa přes území Polska, nicméně firma nevyužívá v plné míře, uvedl Reuters. Získání práv na export ze strany Rosněfti by tak mohlo tlak na evropském trhu částečně zmírnit.

Doporučujeme

Další články autora