- Reklama -zprávy
- Reklama -udalosti

Produktivita práce v USA se ve 3. čtvrtletí snížila, náklady na práci vzrostly

Produktivita práce v USA se ve 3. čtvrtletí 2021 propadla více a náklady na práci stouply strměji, než naznačily předběžné údaje. Ukázaly to upřesněné výsledky, které v úterý zveřejnilo ministerstvo práce.

Ministerstvo informovalo, že produktivita práce v největší světové ekonomice se ve 3. čtvrtletí 2021 snížila o 5,2 % namísto o 5 % při rychlém odhadu. Ekonomové přitom očekávali, že pokles produktivity bude revidován na 4,9 %.

Meziročně se produktivita práce za tři měsíce do konce září 2021 snížila o 0,6 %, a ne o 0,5 %, jak signalizoval rychlý odhad.

Další zpráva ministerstva mezitím ukázala, že prudký nárůst jednotkových nákladů práce v období červenec – září 2021 byl pro změnu revidován směrem vzhůru, a to na 9,6 % z 8,3 %, zatímco ekonomové počítali jen s jeho mírným zvýšením na 8, 4%. Větší než očekávaný růst nákladů signalizuje, že inflace by mohla chvíli zůstat vysoká.

Na ilustraci, v předchozím 2. čtvrtletí stouply náklady na práci o 5,9 %. Náklady na práci ve 3. kvartálu odrážejí nárůst hodinové mzdy o 3,9 % (původně o 2,9 %) při poklesu produktivity o 5,2 %.

V meziročním srovnání se náklady na práci v USA v uplynulém čtvrtletí zvýšily o 6,3 % namísto o původně odhadovaných 4,8 %. Hodinová mzda totiž stoupla o 5,8 % a produktivita klesla o 0,6 %.

Doporučujeme

Další články autora