- Reklama -zprávy
- Reklama -udalosti

Nový provozovatel přivezl desítky nových autobusů

Do Nitry přijely v úterý desítky nových autobusů společnosti Transdev Morava, která bude ve městě zajišťovat městskou hromadnou dopravu (MHD). Nový dopravce nahradí od 1. ledna 2022 současnou dopravní společnost Arriva Nitra.

Kolona autobusů v bleděmodrých nitranských barvách vstoupila do města krátce odpoledne. Od začátku nového roku tak bude jezdit v ulicích města 80 nových autobusů. „Naši obyvatelé se mohou těšit na novou kulturu cestování. Všechny autobusy jsou klimatizované, nízkopodlažní, je tam wifi, USB nabíječky i kamerový systém, takže budou příjemnější a bezpečnější. Jsou v jednotných barvách a bude v nich méně reklamního smogu,“ řekl po příchodu autobusů primátor Marek Hattas.

Radnice vyhlásila veřejnou soutěž na provozovatele MHD v hodnotě téměř 130 milionů eur ještě loni. Transdev Morava v ní zvítězil s cenou za své roční služby v hodnotě 9.881.136,30 eura. „Kvalitní soutěží jsme docílili toho, že se nám přihlásili dokonce tři dodavatelé MHD. Díky dobrému nastavení soutěže jsme ušetřili jeden milion eur ročně. Cena lístku přitom zůstává stejná a stejný zůstává i harmonogram jízd,“ zdůraznil primátor.

Podle jeho slov se město při pořizování snažilo přinést do MHD ty nejmodernější technologie, které jsou na trhu. „Chceme zlepšit kulturu cestování v našem městě. Lidé se mohou těšit na kvalitní autobusy a také na nový platební systém, v jehož rámci se bude dát cestovní platit kartou, aplikací nebo mobilním telefonem,“ doplnil Hattas.

Nitra je prvním vstupem společnosti Transdev Morava na slovenský trh. „Věřím, že očekávání cestujících nezklameme, chceme v Nitře poskytovat kvalitní služby,“ uvedla zástupkyně společnosti Pavla Struhalová. Nový dopravce podle jejích slov dokáže od 1. ledna plynule zajišťovat všechny služby MHD. Problémem by neměl být ani dostatek řidičů. „Se společností Arriva jsme podepsali smlouvu o převodu a přechodu práv zaměstnanců, takže 141 řidičů přechází plynule pod naši společnost. Do ideálního stavu potřebujeme ještě devět řidičů, takže průběžně nabíráme, ale nevidím v tom žádný problém pro plynulý výjezd 1. ledna 2022,“ konstatovala Struhalová.

Doporučujeme

Další články autora