- Reklama -zprávy
- Reklama -udalosti

MH odmítá návrh EU na zákaz používání střeliva s obsahem olova

Ministerstvo hospodářství (MH) SR nesouhlasí s připravovaným plošným zákazem používání a prodeje střeliva s obsahem olova pro civilní použití. Resort podporuje střelecké organizace a bude usilovat, aby zákaz nebyl přijat. Na úterní tiskové konferenci o tom informoval ministr hospodářství Richard Sulík (SaS).

„Tohle je věc, se kterou nejen široká střelecká veřejnost nesouhlasí. Považujeme to za špatný nápad, za naprosto zbytečné omezení i my, kteří nejsme střelci,“ řekl Sulík. Ministr už poslal dopis se žádostí o společné zamítavé stanovisko k návrhu resortním kolegům ze 17 zemí EU, které zákaz také odmítají nebo se ještě o svém postoji nerozhodly.

Předseda sdružení Legis Telum Ludvík Miklánek zdůraznil, že opatření by přineslo zásadní ztížení provádění střelectví, ohrožení bezpečnosti, ztrátu konkurenceschopnosti reprezentantů a praktickou likvidaci některých střeleckých odvětví. Podotkl, že olovo se do životního prostředí nejvíce dostává ve formě aerosolů z průmyslových podniků a z projektilů zbraní se uvolňuje pouze ve styku s vodou. Velká část střeliva se přitom používá na střelnicích, ze kterých lze olověné kuličky recyklovat.

Náhrada olova například různými druhy oceli, mědí či chromem je podle Miklánka nejen dražší, ale k jejich výrobě je třeba mnohem větší množství energie, což v rozporu se záměrem navrhované úpravy více zatěžuje životní prostředí.

Imrich Šuba ze Slovenského mysliveckého svazu připomněl, že myslivci už podle současně platné legislativy nesmí používat olovo v blízkosti mokřadů. Plošný zákaz by však například znemožnil používání 80 % současných brokových zbraní, což by podle Šuby byl zásah do vlastnictví. „Toto téma je velmi radikální, radikálně se dotýká velké skupiny osob a nemá opodstatnění ani logiku,“ dodal Šuba.

Doporučujeme

Další články autora