- Reklama -zprávy
- Reklama -udalosti

Jak zabezpečit své blízké pro případ nepředvídatelných událostí

Nikdo si nepřeje, aby jeho rodinu postihly nepříjemnosti, jako jsou nehody, nemoci nebo dokonce úmrtí. Bohužel jsou tyto události nepředvídatelné a neovlivníme je. Můžeme však přijmout opatření a plánovat, abychom zajistili, že naše rodina bude na takové situace v případě potřeby lépe připravená. V tomto článku si představíme několik kroků a strategií, které při této cestě můžete využít.

Dobře nastavené životní pojištění je základem klidného spaní

Klíčovou roli v ochraně vašich příjmů hraje v případě nepříjemných situací životní pojištění. Pokud ho máte zavčas a správně sjednané, dokáže vám pomoci v případě úrazu, vážných nemocí, ztrátě soběstačnosti. Když se něco takového stane, v rámci životní pojistky se vyplatí částka, která vám pomůže pokrýt nutné výdaje či nahradit po nějakou dobu nutné příjmy. Životní pojištění dokáže rodině pomoci i v případě nečekaného úmrtí a zajistí, aby si pozůstalí dokázali udržet svůj standard.

Základní životní pojištění, ať už investiční nebo rizikové, je dobré doplnit o vybraná připojištění rizik s ohledem na vaše životní potřeby. Do jiných nebezpečí se dostanou aktivní sportovci, kteří svůj volný čas rádi tráví vysokohorskými výstupy, jiné hrozí lidem s vysokým cholesterolem či zdravotními obtížemi. Je dobré vědět, že základním účelem životního pojištění je pojištění rizik, proti kterým se chcete chránit. V takovém případě se peníze vyplácí pouze v okamžiku, kdy tyto situace nastanou.

Druhou variantou je pojištění, které doplňuje investiční složka. Na toto pojištění vám může přispívat i zaměstnavatel, který si to může následně odepsat z daní. V tomto produktu získáte možnost peníze navíc i rozumně investovat a vytvořit si finanční jistotu do budoucnosti. Jen pozor, počítejte se storno poplatky, pokud vypovíte pojištění předčasně.

Nenechte se ošálit reklamou pojišťoven a vybírejte obezřetně

Při sjednávání nového životního pojištění nebo jeho změně je dobré se poradit se svým finančním poradcem a popsat mu, jaká máte od tohoto produktu očekávání. Je důležité získat jasný přehled o vašich finančních závazcích, příjmech a úsporách, identifikovat, kdo všechno je závislý na vašem příjmu, a promyslet, jaké důsledky by měla vaše nepřítomnost v práci po dobu určitého období. V rámci jedné smlouvy pak můžete pojistit celou rodinu za zvýhodněných podmínek.

Existuje celá řada životních pojištění i mnoha různých firem, které ne vždy můžou potřebné peníze přinést. Půjčka online pak může vyřešit nutnost zaplacení základních výdajů za nemocnici, ale v dlouhodobém horizontu vám moc jistoty nepřinese.

Stejně jako v jiných oblastech se pojišťovny předhánějí o své klienty, ale je opravdu na místě dopředu poznat všechny přínosy, které ten či onen produkt nabízí.

Havarijní fond aneb spoření na horší časy

Klady finančního polštáře nemůžeme popřít, ale jak velký by měl opravdu být? Říká se, že by rodina měla mít naspořený minimálně trojnásobek měsíčního příjmu na horší časy. Pro klidné spaní se snažte o uložení alespoň šesti měsíčních výplat. Bohužel ne každý je ale v situaci kdy tak velké částky uspořit dokáže. Proto se začátkem spoření neotálejte a snažte se začít co nejdříve. I po malých částkách.

Tento fond vám poskytne jistotu nejen pro nepředvídatelné výdaje na nákup spotřebičů, které většinou nemůžete ovlivnit, ale také klid na dobu, kdy zůstanete doma na dlouhodobé pracovní neschopnosti.

Výběr zdravotní pojišťovny

Většinou řešíme, u které bankovní společnosti si pojistíme svůj dům, auto či mazlíčka. Na své zdraví ale už tolik pozornosti nezaměříme a pak jsme nemile překvapení v okamžiku, kdy od své zdravotní pojišťovny očekáváme plnou podporu a narazíme.

I přesto, že mají všichni občané České republiky nárok na bezplatnou zdravotní péči, můžete narazit na velké rozdíly. Některé pojišťovny odmítají hradit některé léky, jiné mají problém s některými úkony. Nebankovní půjčka z https://razdvapujcka.cz/nebankovni-pujcka vám může pomoci v okamžiku, kdy budete muset tuto nečekanou událost uhradit.

Těmto situacím ale můžete předejít, pokud si budete mezi pojišťovnami volit opravdu tu, která vám bude krýt záda. Při výběru pojišťovny se zajímejte nejen o všechny benefity, které svým pojištěncům nabízejí, ale také na dostupnost příspěvků a jejich spolupráci se zdravotními zařízeními a lékaři.

Další důležité body, které je dobré brát v potaz

Ne každý z nás má sepsanou závěť. A ne každý si uvědomuje, do jakých problémů se můžeme dostat, pokud si v rámci rodinného života neudělíme vzájemně přístupy k účtům.

Na tyto věci totiž každý myslí až v okamžiku, kdy je opravdu potřebuje. Jenže v ty chvíle už může být pozdě a vám ze dne na den můžou zakázat přístup ke všem společným financím jen na základě toho, že nejste disponentem nebo určenou zplnomocněnou osobou.

Mějte proto alespoň základní přehled o tom, jakým způsobem máte rozdělená práva na spravování společného majetku. Nachystejte si dopředu plnou moc, kterou použít sice nemusíte, ale bude vám dávat jistotu, že se o sebe dokážete navzájem postarat. Stejně tak můžete mít vytvořený krizový plán, do kterého zasvětíte i někoho dalšího. Ten pak může být opravdu užitečný, pokud budete nečekaně nedostupní či nezvládnete komunikovat.

Všeobecně ale platí, že je vždy lepší být připravený než nepříjemně překvapený. Pamatujte, že nejlepší ochranou před nepředvídatelnými událostmi je především zdravý životní styl, který zahrnuje nejen péči o své tělo, ale také o vaši psychickou pohodu.

Doporučujeme

Další články autora