back to top
Neděle, 8 září, 2024
magazin

Jak požádat o insolvenci v roce 2024

Žádost o insolvenci tvoří návrh na povolení oddlužení a zákonem dané přílohy. Dlužník se obrátí na svého zpracovatele návrhu a poskytne mu všechny důležité informace a podklady, které dokládají jeho úpadek. Zájem o insolvenci i v roce 2024 neuvadá. Lidé s dluhy mají v oddlužení výhody. Těmi zásadními jsou zastavení vymáhání a úročení, a dokonce může insolvence i část dluhu odpustit.

Insolvence je právní proces určený k řešení situace, kdy dlužník není schopen splácet své závazky. Pokud se ocitnete v této situaci a rozhodnete se požádat o insolvenci jako formu oddlužení, je třeba postupovat následujícím způsobem:

Analýza situace

Nejdříve je třeba provést analýzu své finanční situace. Zjistěte, zda opravdu není jiné východisko, jako například dohoda s věřiteli o splátkovém kalendáři nebo konsolidace dluhů. Pokud zjistíte, že insolvence je jediným řešením, je důležité připravit všechny potřebné dokumenty. Mezi základní dokumenty patří seznam všech vašich závazků, tedy dluhů, seznam majetku, výpis z bankovních účtů, doklady o příjmech za poslední tři roky a další dokumenty, které prokazují vaši finanční situaci.

Vypracování insolvenčního návrhu

Dalším krokem je připravení insolvenčního návrhu. Tento návrh se podává na příslušný soud a musí obsahovat všechny náležitosti stanovené zákonem. Návrh může být podán jak fyzickou osobou, tak právnickou osobou, a je důležité, aby byl podán správně, jinak by mohl být soudem odmítnut. Návrh je také nutné podat elektronicky prostřednictvím datové schránky, pokud ji máte zřízenou, nebo osobně na podatelně soudu.

Rozhodnutí soudu

Poté, co podáte návrh, soud jej přezkoumá a rozhodne o zahájení insolvenčního řízení. Pokud soud shledá, že jsou splněny všechny podmínky, rozhodne o úpadku a stanoví způsob jeho řešení. Existují dva hlavní způsoby řešení úpadku – konkurz a oddlužení. Konkurz znamená, že dojde k prodeji vašeho majetku a výtěžek bude rozdělen mezi věřitele. Oddlužení neboli osobní bankrot umožňuje dlužníkovi splácet své závazky v určitém režimu po dobu obvykle pěti let, po které mu zbylé dluhy mohou být prominuty.

Průběh insolvenčního řízení

V průběhu insolvenčního řízení je důležité spolupracovat s insolvenčním správcem, kterého vám soud přidělí náhodným systémem. Insolvenční správce dohlíží na průběh řízení, spravuje váš majetek a komunikuje s věřiteli. Také je nutné dodržovat všechny pokyny soudu a insolvenčního správce, aby byl proces úspěšně dokončen.

Na závěr je dobré doporučit poradit se s odborníkem na insolvenci, který vám může pomoci celý proces lépe pochopit a provést vás všemi kroky. Insolvence je náročný proces, ale pokud se k němu přistoupí zodpovědně, může vám pomoci začít znovu s čistým štítem.

Doporučujeme

Další články autora