- Reklama -zprávy
- Reklama -udalosti

Vánoce – Spoustu Čechů stále láká dávat dary, které si nemohou dovolit

Je pochopitelné, že svým nejbližším chceme vždy dopřát jen to nejlepší. A v období Vánoc to platí dvojnásob. Jenže ne vždy je tomu naše finanční situace nakloněná. A tak fenomén Vánoc na splátky zůstává velkým tématem i během letošních svátků.

Proč lidé o Vánocích utrácejí více, než by měli?

Důvodem toho, že Češi za Vánoční dárky stále více utrácejí peníze, které reálně nemají, je především tlak v několika podobách. Ať už nepřímý tlak, který způsobují narůstající očekávání společnosti, nebo ten přímý, který vytvářejí obchodníci. Pro marketingové kampaně společností bažících po co nejvyšším výdělku totiž neexistuje lepší období, než jsou právě Vánoce.

Ne každý si to přizná, ale mnoho lidí měří míru něčí náklonnosti hodnotou a velikostí darů, které od dotyčného dostane. Jistě si tak dokážete představit situaci, kdy na někoho chcete udělat co nejlepší dojem a dokázat mu, jak moc vám na něm záleží, ale máte jednu kapsu prázdnou a druhou vysypanou. Pečlivě vybraná krátkodobá půjčka, jako je kupříkladu tato: https://proficredit.cz/kratkodoba-pujcka, může být vhodným řešením, nechcete-li se představy bohatého Ježíška vzdát.

Vánoce jsou mimo jiné časem radosti. A hřejivý pocit, který člověk prožívá, když druhému udělá radost nádherným dárkem, je nepopsatelný. Není proto divu, že chceme svým milovaným dát to, po čem nejvíce touží, ať už skrytě, či otevřeně.

A to, i když je to někdy nad naše finanční možnosti. V případě dětí, jejichž vánoční přání velmi ovlivňuje palba všudypřítomných reklam na luxusní hračky, je pochopitelně ještě těžší koupi dárku na splátky odolat.

Na dárky si nejčastěji půjčujeme dvěma způsoby

Přijde-li na nákupy dárků na splátky, mají Češi hned dva favority. Patří mezi ně zejména nebankovní půjčka v hodnotě od několika málo tisíc až po zhruba čtvrt milionu korun.

Ta je nejlepším úvěrovým nástrojem pro ty, kteří si jinak vystačí s vlastním příjmem a půjčka je pro ně jednorázovým či jen velmi občasným řešením. Výhodou tohoto typu spotřebitelského úvěru je rychlost, se kterou ji poskytovatel posoudí, schválí a vyplatí na váš bankovní účet.

Mezi další způsoby, jak uhradit vánoční dárky, na které vám už v peněžence nezbylo dost peněz, je kreditní karta. Ta přináší bezúročné období několika týdnů, během kterých můžete nakoupené dárky bez navýšení splatit.

Lákavé jsou i benefity, které s některými kreditními kartami přicházejí. Především pak možnost cashbacku či jiných různých slev a voucherů za používání kreditní karty. Naopak výběry z bankomatu se s kreditní kartou nevyplatí vůbec.

Kromě rychlých spotřebitelských úvěrů a kreditek však lidé využívají také možnosti bezplatného odkladu platby o několik dnů. Této služby lze využít přímo ve vybraných internetových obchodech během volby způsobu platby za objednávku.

Asi 20 % Čechů dává přednost finanční pomoci v rámci rodiny či nejbližšího okruhu přátel. A ze hry nejsou ani oblíbené P2P půjčky. Naopak možnosti financování daru přímo u obchodníka využívá stále méně lidí. Důvodem jsou často nevýhodné podmínky.

Rizika spojená s vánočními úvěry a jak se jim vyhnout

Kupování vánočních dárků na splátky se může jevit jako pohodlný způsob, jak si nekazit sváteční čas počítáním peněz. Jenže je potřeba si uvědomit, že ať chceme obdarovaného člověka oslnit sebevíce, Štědrý den uteče jako voda, a zanedlouho budete muset začít svou vánoční půjčku splácet. Každému, kdo disponuje alespoň základní finanční gramotností, také dojde, že díky úrokům je pořizovaný dárek většinou také výrazně dražší.

Před tím, než si kvůli dárkům založíte kreditní kartu nebo si sjednáte úvěr, také zvažte, zda máte dostatečný a spolehlivý příjem. Poté, co poplatíte své základní měsíční potřeby jako jsou náklady spojené s bydlením a stravováním, vám totiž musí zbývat dost peněz i na splácení úvěru.

Každá opožděná splátku způsobená změnou vaší životní či finanční situace přitom může být začátkem cesty do dluhové pasti. Proto je také třeba pečlivě vybírat, od koho a za jakých podmínek si peníze půjčíte.

Vánoce nejsou ničím neočekávaným. Dějí se každým rokem ve stejnou dobu. A proto, chcete-li se vyhnout zbytečnému zadlužování, je nejlepším receptem na spokojené svátky efektivní plánování rozpočtu během celého roku.

Díky tomu, že budete mít o svých příjmech a útratách přehled, se na Vánoce a výdaje s nimi spojené můžete připravit dopředu. Velké oblibě se těší různé chytré mobilní aplikace pro správu osobních a rodinných financí.

Sečteno podtrženo

Podle loňského průzkumu České bankovní asociace utratí české domácnosti za Vánoce v průměru přes 13 500 Kč. Největší položku na pomyslné sváteční účtence představuje samozřejmě koupě dárků. Zbytek pak tvoří jídlo a nápoje spojené s oslavami Vánoc.

Nezanedbatelná je ovšem i suma, kterou utratíme za výzdobu, ať už jde o adventní věnce, stromečky nebo třeba osvětlení. Nutno podotknout, že s touto částkou patříme v Evropě mezi státy, které za Vánoce utratí nejvíce peněz s ohledem na výši příjmů.

A na co že si Češi půjčují nejvíce? Žebříčku vánočních dárků na splátky vévodí elektronika a šperky. Hned v závěsu jsou luxusní hračky, sportovní potřeby a značkové oblečení.

Najdou se však také lidé, kteří chtějí u stromečku své drahé polovičce vykouzlit úsměv na tváři exotickou dovolenou. Mezi rodiči bychom pak narazili i na takové, kteří si nepůjčují peníze na žádný konkrétní dárek, ale proto, aby jejich děti pod stromečkem našly pořádnou hromadu dárků.

Doporučujeme

Další články autora