- Reklama -zprávy
- Reklama -udalosti

V EU vznikne 8 center pro superpočítače, jedno bude v Ostravě

Centra se superpočítači by měly poskytovat výpočetní techniku ​​800 vědeckým a průmyslovým oblastem využití.
V Evropě vznikne osm center pro superpočítače. Evropská unie (EU) chce tímto způsobem dohnat ztrátu, kterou má v rámci technického konkurenčního boje vůči zemím, jako jsou Čína, USA nebo Japonsko. První centra by se měly začít používat v druhé polovině 2020, přičemž budou propojeny vysokorychlostní sítí, uvedla v pátek (7. 6.) Evropská komise (EK). Celkově by se do center mělo investovat 840 milionů eur.

Centra mají být umístěny v Sofii v Bulharsku, slovinském Mariboru, v Ostravě v Česku, španělské Barceloně, portugalském regionu Minho, lucemburském Bisset, Kajaani ve Finsku a v italské Bologne. Tato centra by měly poskytovat výpočetní techniku ​​800 vědeckým a průmyslovým oblastem využití.

Za plány stojí EK, členské státy Unie a zájmová sdružení z EU. Cílem je vybudování evropské infrastruktury pro vysoce výkonné počítače.

Evropští výzkumníci jsou odkázáni na cizinu
„Tyto pracoviště poskytnou našim výzkumníkům přístup k superpočítačem světové třídy, které představují strategické zdroje pro budoucnost evropského průmyslu,“ uvedl místopředseda EK pro jednotný digitální trh Andrus Ansip. EU si slibuje především výhody ve zdravotnictví, meteorologii a klimatického výzkumu stejně jako kybernetické bezpečnosti.

Aktuálně jsou evropští výzkumníci podle EK odkázáni na zahraniční výpočetní kapacity. Super počítače by měly umožnit vědcům větší nezávislost při jejich práci.

Doporučujeme

Další články autora