- Reklama -zprávy
- Reklama -udalosti

Studentská prokrastinace: Co ji způsobuje a jak ji překonat?

Jste zaneprázdněni kontrolou e-mailů, sledováním videí, slíděním na sociálních sítích nebo procházením fór či blogů s vědomím, že se blíží termín dokončení vaší seminárky?

Buďme upřímní. Každý z nás v určitém okamžiku prokrastinoval. Pokud však potřebujete zvýšit produktivitu a dotáhnout věci do konce, je čas ponořit se hlouběji do psychologie bezdůvodného zdržování a naučit se, jak prokrastinaci překonat.

Co znamená prokrastinovat?

Prokrastinace je, když odkládáme důležitou práci a plánujeme, že ji uděláme později. Odkládání jakékoli akce nebo rozhodnutí se také počítá jako prokrastinace.

V tu chvíli se to může zdát jako dobrý nápad, ale pak začneme spěchat s dokončením práce, když se blíží termín. Nastává panika a práce může být nekvalitní nebo zůstat nedokončená.

Pokud jste prokrastinátor, vězte, že v tom nejste sami — prokrastinace je rozšířený celosvětový fenomén. Asi 25 % dospělých souhlasí s tím, že prokrastinují, zatímco počet vysokoškoláků, kteří odkládají důležité úkoly, je mnohem vyšší – 70 %.

Více než 50 % lidí uvádí, že používají internet k prokrastinaci a vyhýbání se tomu, co by měli dělat. Někteří lidé jsou chronickými prokrastinátory, zatímco někteří jsou příležitostní.

Důvody, proč se vyhýbají práci, mohou být zcela odlišné, od psychické únavy přes stres až po syndrom vyhoření až po nadměrný tlak

Co způsobuje prokrastinaci?

Pojďme se podívat na možné příčiny prokrastinace:

  • Strach z kritiky
  • Vyhýbání se
  • Strach z neúspěchu
  • Perfekcionismus
  • Nízké sebevědomí
  • Tendence k sebeporážce
  • Sebelítost
  • Nedostatek soustředění
  • Deprese
  • Tendence čekat do poslední chvíle
  • ADHD

Prokrastinace vám brání dosáhnout vašich cílů – ve vaší kariéře, studiu, vztazích a mnohem více. Brání týmové práci, vyvolává deprese a nízké sebevědomí a může dokonce vést ke ztrátě zaměstnání. Negativní účinky prokrastinace se mohou pohybovat od zmeškání termínu projektu až po něco závažnějšího, jako je ztráta příležitostí získat vysněnou práci, která se vám stane jen jednou za život.

Tip: Brání vám prokrastinace v úspěšném studiu? Využijte možnosti vypracování seminárních prací na zakázku, nebo později i vypracování podkladů bakalářské práce. Vše anonymně a od profesionálů v oboru.

Měli byste se vyvarovat podlehnutí svým tendencím a vyhýbat se důležitým úkolům. Prokrastinace může mít dopady na život těch, kteří se jí nerozhodnou řešit. Vědomé úsilí o omezení prokrastinace by vám však mělo pomoci získat nad ním kontrolu.

Jak překonat prokrastinaci?

Pojďme se nyní zaměřit na tu světlejší stránku a zjistit, jak můžete prokrastinaci ze svého života odstranit. Chcete-li zabránit tomu, aby vás prokrastinace ovládla, postupujte podle následujících kroků:

Poznejte sami sebe

Poznání sebe sama vyřeší polovinu problému. Než se s tím začnete zabývat, musíte pochopit hlavní příčinu svého prokrastinace.

Vyhýbáte se například konkrétnímu úkolu, protože vám nepřipadá příjemný a vzrušující? Pokud je váš život zahalen do světských aspektů práce, je čas změnit své myšlení. Místo toho se zaměřte na naplňující a příjemné aspekty vaší práce.

Osvojte si time management

Zvažte přijetí některých technik time-managementu, které vám pomohou znovu získat pozornost. Efektivní řízení času a seberegulace vám mohou pomoci soustředit se na vaše úkoly.

Například technika Pomodoro je vynikající strategií řízení času, ve které sledujete čas pomocí časovače. To vám pomůže organizovat a spravovat váš pracovní postup.

Změňte úhel pohledu

Nahraďte fráze „musím“ a „potřebuji“ pozitivnějšími frázemi, jako je „vybrat si“ a „rád“. Tato pozitivní slova uklidňují vaši mysl tím, že naznačují, že máte plnou odpovědnost za to, co děláte.

Díky tomu se cítíte silnější a sebevědomější a pomáhá vám to převzít kontrolu nad tím, jak na situaci reagujete.

Stanovte si realistické cíle

Stanovení si dosažitelných cílů je prvním krokem k překonání prokrastinace. Ujistěte se, že jasně definujete své cíle. Stanovení neurčitých cílů vzkřísí váš zvyk prokrastinace.

Buďte pozitivní

Zbavte se zvyku obviňovat se za všechno a místo toho přijměte odpuštění sobě samému. Tím, že si odpustíte, výrazně snížíte pravděpodobnost budoucí prokrastinace.

Vytvořte systém odměn

Pokud se vám podaří splnit náročný projekt, odměňte se šálkem kávy nebo kouskem dortu. Odlehčí vám náladu a pomůže vám uvědomit si, jak naplňující je zvládnout věci včas.

Identifikujte problém

Pochopení podstaty vašeho problému s prokrastinací vám pomůže jej úspěšně řešit.

Nenutí vás například práce z domova odkládat věci více než v kanceláři? Hledání odpovědí na takové otázky vám pomůže účinně se vypořádat s prokrastinací.

Doporučujeme

Další články autora