- Reklama -zprávy
- Reklama -udalosti

Růst čínské ekonomiky se citelně zpomaluje

Čína hraje důležitou roli při zotavování se globální ekonomiky z důsledků pandemie onemocnění COVID-19, ale její růst se citelně zpomaluje. Upozornila na to v pondělí (6. 12.) generální ředitelka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Kristalina Georgievová.

Šéfka fondu se sídlem ve Washingtonu virtuálně diskutovala s čínským premiérem Li Kche-čchiangem o různých tématech, od inflace až po zotavování se z pandemie.

„Čína dosáhla skutečně pozoruhodného oživení, ale její růst se výrazně zpomalil. Jelikož Čína je životně důležitým motorem globálního růstu, přijetí rázných opatření na podporu její expanze pomůže nejen Číně, ale také celému světu,“ řekla Georgievová.

MMF v říjnu snížil své prognózy hospodářského růstu Číny v důsledku zrychlujícího se poklesu veřejných výdajů. Fond přitom předpověděl druhé největší světové ekonomice v tomto expanzi o 8 % a v roce 2022 její zpomalení na 5,6 %.

Přestože by letos měla čínská ekonomika vzrůst nejvíce od roku 2011, analytici varují, že země čelí bolestivým důsledkům problémů v sektoru nemovitostí a šokem ze stoupajících cen uhlí a jeho nedostatku.

Georgievová dodala, že Peking „významně přispěl“ k rozšíření přístupu k vakcíně proti onemocnění COVID-19. Cílem MMF je, aby bylo v každé zemi do konce letošního roku očkováno 40 % populace a 70 % do poloviny následujícího roku 2022.

Vzhledem k pokračujícím obchodním sporům mezi Čínou a Spojenými státy Georgievová řekla, že obě země musí „spolupracovat, aby se snížilo napětí v obchodě a posílil multilaterální obchodní systém, který je klíčovým motorem růstu a zaměstnanosti“.

MMF tlačí na skupinu G20, kterou tvoří 20 největších ekonomik světa včetně Číny, aby rozšířila a zlepšila svou iniciativu na odpuštění dluhu chudým státům. Minulý týden fond varoval, že mnohým zemím bez této pomoci hrozí velká krize.

Platnost iniciativy pozastavení dluhové služby (DSSI) skupiny G20 vyprší na konci roku a Georgievová řekla, že „vítá účast Číny na společném rámci G20, který pokračuje v některých úlevách“.

Doporučujeme

Další články autora