back to top
Čtvrtek, 19 září, 2024
magazin

Revoluční nová dotace na fotovoltaiku pro firmy a podnikatele – bezúročný úvěr na fotovoltaiku

Jste podnikatel nebo firma? Tak byste měli zpozornět! Nová dotace na fotovoltaiku pro firmy a podnikatele – bezúročný úvěr až do výše tří milionů korun na fotovoltaiku vám umožní financovat instalaci fotovoltaických systémů. Díky dotační doložce umožní úsporu až 30 % způsobilých výdajů na instalaci fotovoltaických systémů a až 50 % způsobilých výdajů na instalaci systémů pro akumulaci energie, a to zcela bez úroku! Čerpejte i vy a vaše firma úvěr na fotovoltaiku pro firmy a přejděte na obnovitelnou energii slunce.

Na co se program vztahuje?

Využití programu vám přinese příležitost významného snížení nákladů na energie, využití bezúročného úvěru s dotační složkou, podporu ekologie a ochrany životního prostředí a efektivní využití veřejné podpory podnikatelů.

Úvěr nabízí flexibilitu a podporu, která se přizpůsobí potřebám vaší firmy. Můžete žádat o částku od pěti set tisíc korun až do tří milionů korun s nulovou úrokovou sazbou. Doba splatnosti úvěru je až 15 let, což vám umožňuje plánovat dlouhodobě a efektivně řídit cash-flow. Navíc máte na čerpání úvěru 2 roky a možnost odložení splátek až na 36 měsíců, což vám poskytuje potřebný čas na realizaci a optimalizaci projektu. Dotační doložka vám navíc umožní snížit náklady až o 30 % způsobilých výdajů a až o 50 % způsobilých výdajů na instalaci systémů s bateriemi.

Účel čerpání programu

Fotovoltaika pro firmy je nyní ještě dostupnější. Program je zaměřen na fotovoltaické elektrárny pro firmy a podnikatele s výkonem do 50 kWp, které mohou být instalovány na různých podnikatelských objektech, jako jsou budovy, sklady, garáže nebo přístřešky pro automobily a stavební techniku. Tento přístup podporuje efektivní využití stávajících staveb bez nutnosti zástavby zemědělské půdy.

Úvěr lze čerpat pouze na novou fotovoltaickou instalaci s akumulátorem nebo na samotné fotovoltaické panely. Tento krok je zaměřen na podporu komplexních, nových řešení, která přinášejí maximální efektivitu a návratnost investice. Program se bohužel nevztahuje na pořízení samostatného systému baterií, k již existující fotovoltaice.

Kdo může o bezúročný úvěr na fotovoltaiku pro firmy žádat? Každý!

Bezúročný úvěr na fotovoltaiku je dostupný pro široké spektrum podnikatelů. Ať už jste podnikající fyzická osoba, společnost s ručením omezeným, akciová společnost nebo družstvo, máte možnost o tento úvěr žádat. Nezáleží, zda-li jste malá, střední nebo velká jednotka. Klíčové je, aby vaše firma byla řádně registrována s českým IČ a splňovala základní právní požadavky, jako je vedení účetnictví a absence insolvence či exekuce. Pokud splníte tyto podmínky, můžete využít bezúročný úvěr a podpořit tak své podnikání s projektem fotovoltaické elektrárny.

Co jsou to způsobilé výdaje?

Způsobilé výdaje projektu zahrnují především investiční náklady na instalaci fotovoltaických elektráren s akumulaci energie. To znamená, že do způsobilých výdajů spadají výdaje na samotnou stavbu a vybavení potřebné k provozu fotovoltaiky, jako jsou panely, nosné konstrukce, střídače, baterie, kabeláž, ale i řídící software a další technické komponenty a prvky zvyšující protipožární bezpečnost. Zahrnuty jsou také náklady na dopravu, instalaci a úpravy, které jsou nezbytné pro bezpečný a efektivní provoz systému.

Další způsobilé výdaje se týkají projektové dokumentace stavby, což jsou služby externích projektantů, kteří připravují potřebné plány a dokumenty pro výstavbu fotovoltaické elektrárny. Tyto služby jsou nezbytné pro správné naplánování a povolení projektu.

Poslední skupina způsobilých výdajů se vztahuje na inženýrskou činnost ve výstavbě. Jedná se o externě nakupované služby od autorizovaných odborníků, kteří jsou kvalifikovaní podle zákona k provádění revizí, projektování a řízení elektroinstalací. Tito odborníci zajišťují, že instalace splňuje všechny technické a bezpečnostní normy.

Na co si dát pozor při čerpání dotace?

Při čerpání dotace je důležité vědět, které výdaje nejsou způsobilé k financování z tohoto zdroje. Mezi nezpůsobilé výdaje náleží například splacení starých úvěrů, refinancování výdajů z jiných zdrojů, nebo pohledávky vůči společníkům a akcionářům. Z dotace nelze hradit ani DPH, náklady uhrazené před podáním žádosti, splátky půjček a úvěrů, pokuty, penále, bankovní poplatky, pojištění, či nákup pozemků a budov. Je tedy nezbytné, aby žadatelé o dotaci pečlivě zvažovali, na co dotaci použijí, a ujistili se, že všechny plánované výdaje splňují kritéria způsobilosti.

Aby vaše investice do fotovoltaiky byla co nejefektivnější a abyste se vyhnuli případným komplikacím spojeným s žádostmi o dotace, je důležité mít po svém boku spolehlivého partnera. Společnost Fotovoltaika Gottwald nabízí komplexní služby, které zahrnují vše od počátečního návrhu a projektování, přes instalaci fotovoltaických elektráren a elektroinstalací, až po vyřízení veškeré potřebné administrativy, včetně žádostí o dotace, a to s mnoholetou tradicí. S Fotovoltaikou Gottwald se můžete spolehnout na to, že váš projekt bude realizován profesionálně, včas a bez zbytečných starostí. Pokud hledáte odborníka na řešení fotovoltaiky na klíč, který zajistí, aby váš přechod na obnovitelnou energii byl co nejjednodušší a nejvýhodnější, neváhejte kontaktovat společnost Fotovoltaika Gottwald.

Doporučujeme

Další články autora