- Reklama -zprávy
- Reklama -udalosti

Pomoc pro cestovní ruch zpoždění, je nedostatečná, bez dlouhodobější vize

Ohlásit gastrosektoru a cestovnímu ruchu podzimní pomoc v prosinci a zdůvodnit to lockdownom a epidemickým stavem je hluboké nepochopení situace. Uvedl to Milan Kabina, člen předsednictva mimoparlamentního hnutí KDH, v reakci na kompenzační schéma pro gastro a cestovní ruch, kterou v pondělí (6. 12.) spustilo Ministerstsve dopravy a výstavby (MDV) SR.

Takové zpoždění pomoci provozům, které byly v černých okresech zavřeny od září, je podle něj nepochopitelné. Ale prezentovat to jako efektivní pomoc, když podniky krachují, je podle jeho slov neakceptovatelné.

Zdůraznil, že pro podniky je životně nezbytné, aby vláda jednala promptně. „Dokud se koalice dohodne, podnikatelé v silničním ruchu zkrachují. Pokud to bylo v první a druhé vlně pandemie na Slovensku o ochraně zaměstnanců, tak ve třetí vlně to už dávno neplatí. Sektor cestovního ruchu přišel pro pandemii už o 40.000 pracovníků. Byla to tedy dostatečná pomoc od vlády,“ ptá se Kabina.

Při ohlašování opatření podle něj chybí i jakákoli dlouhodobější vize. „Pokud bychom měli alespoň krátkodobý strategický plán, mohli jsme podpořit cestovní ruch a gastro tak, že lidé by si uměli objednat pobyt či lyžování předem. Stačili by informace o tom, jaká opatření budou platit za týden – dva. Takto směřují spíše do zahraničí , kde jsou opatření dopředu známá,“ uzavřel.

Na tiskové konferenci v pondělí ministr dopravy Andrej Doležal (nominant Jsme rodina) spolu se státní tajemnicí resortu dopravy Kateřinou Brunckovou informovali, že se otevírá podzimní pomoc pro cestovní ruch a gastro za období měsíců září, říjen a listopad 2021. Podmínky této čtvrté výzvy pomoci „de minimis“ jsou stejné jako v případě předchozích výzev.

Doporučujeme

Další články autora