- Reklama -zprávy
- Reklama -udalosti

MDV bude moci poskytnout příspěvek na leteckou dostupnost i v roce 2022

Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR bude moci poskytnout příspěvek na zajištění nezbytné letecké dostupnosti iv roce 2022. Právní základ pro tuto možnost představuje novela zákona o odplatách ao poskytování příspěvku v civilním letectví, kterou v úterý schválilo plénum Národní rady (NR) SR . Poslanci o ní jednali ve zkráceném legislativním řízení.

Resort dopravy v důvodové zprávě přiblížil, že 18. listopadu 2021 Evropská komise (EK) přijala změnu tzv.. Dočasného rámce pro opatření státní podpory na podporu hospodářství v současné situaci způsobené onemocněním COVID-19. Tím se prodloužila možnost poskytovat státní podporu ze dne 31. prosince 2021 do 30. června 2022.

„Navrhovaná právní úprava umožní ministerstvu poskytnout příspěvek na zajištění nezbytné letecké dostupnosti iv roce 2022 s možností specifikovat oprávněné období ve schématu státní podpory. Navrhovaná právní úprava umožní v případě schválení další změny dočasného rámce pružněji reagovat,“ konstatovalo ministerstvo dopravy.

Poukázalo na to, že opatření přijatá SR ve vztahu k onemocnění COVID-19 týkající se například zákazu provádění určených civilních letů s místem vzletu na území jiného státu as místem přistání na území SR nebo překračování hranice SR, jakož i omezení svobody pohybu a pobytu mají zásadní vliv na fungování podniků včetně letištních společností.

Prognózy týkající se letového provozu, jejíž největší část tvoří obchodní letecká doprava, nejsou podle resortu dopravy pro oblast civilního letectví na nejbližší období velmi příznivé. MDV dodalo, že kritický stav odvětví cestovního ruchu má i významné makroekonomické dopady.

Doporučujeme

Další články autora