- Reklama -zprávy
- Reklama -udalosti

Finanční příspěvek pro seniory za očkování přešel do druhého čtení

Obyvatelé Slovenska starší 60 let by za očkování měli dostat finanční příspěvek. Národní rada (NR) SR v úterý posunula do druhého čtení novelu zákona o některých mimořádných opatřeních ve finanční oblasti v souvislosti se šířením nemoci COVID-19. Mluví o poukazech v hodnotě 500 eur na použití v hotelích, restauracích či ve vybraných službách. Ministr financí Igor Matovič (OLANO) však již avizoval kompromisní úpravu, podle které mají senioři získat 300 eur na libovolné použití v hotovosti po očkování třetí dávkou.

Plénum jedná o návrhu zákona v tzv. zrychleném režimu. Původní návrh poukazů v hodnotě 500 eur, které by senioři mohli využít v hotelech, penzionech, restauracích a kavárnách, ale i na kulturní akce či vybrané služby, kritizovala koaliční SaS i opozice. Matovič proto v úterý představil kompromisní návrh 300 eur vyplácených v hotovosti při třetí dávce vakcíny proti onemocnění COVID-19. Tyto peníze by senioři mohli použít k libovolnému účelu. Motivační příspěvek by mohly dostat i při očkování první dávkou.

Lidé nad 60 let by podle kompromisního návrhu, pokud jsou již očkováni třetí dávkou, mohli dostat 300 eur. Pokud je někdo očkován druhou dávkou vakcíny, 300 eur dostane poté, co se zaočkuje třetí dávkou. Pokud někdo má první dávku a absolvuje druhou do Vánoc, získal by 200 eur v hotovosti. Příspěvek 200 eur by měli získat i ti, kteří se do 24. prosince minimálně zaregistrují a absolvují očkování do 15. ledna příštího roku.

V případě původního návrhu 500-eurových poukazů Ministerstvo financí (MF) SR očekává negativní vliv na státní rozpočet ve výši 500 milionů eur. I když jde přibližně o 1,2 milionu občanů, resort neočekává 100% účast na očkování. Na poukaz by měli nárok obyvatelé s trvalým nebo přechodným pobytem na území Slovenska, kteří věk 60 let dovrší do konce letošního roku. Podmínkou pro získání poukazu by mělo být očkování posilující dávkou vakcíny proti onemocnění COVID-19.

Nárok na poukaz by podle původního návrhu měl vzniknout osobám, které očkování první dávkou nebo jednodávkovou očkovací látkou absolvují v období od 25. listopadu do 24. prosince, nebo se do tohoto termínu pro takové očkování registrovaly a očkovají se do 15. ledna 2022.

Druhou skupinou podle původního návrhu jsou senioři, kteří dostanou posilovací dávku vakcíny do 24. prosince nebo se do tohoto termínu na takové očkování registrovali, pokud absolvují očkování do 15. ledna příštího roku. Třetí skupinou s nárokem na poukaz by měli být obyvatelé očkováni posilovací dávkou do 30. června 2022. Podmínkou však je, že očkování druhou dávkou nebo jednodávkovou očkovací látkou absolvují do 15. ledna 2022, přičemž posilovací dávku absolvují do sedmi měsíců od očk jednodávkovou vakcínou.

Doporučujeme

Další články autora