- Reklama -zprávy
- Reklama -udalosti

EU se dohodla na partnerství s Chorvatskem o kampani ve prospěch přechodu na euro

Evropská komise (EK) v úterý potvrdila, že spolu s Chorvatskem v pondělí podepsala partnerskou dohodu o organizaci informačních a komunikačních kampaní o přechodu na euro v této zemi. Podle tiskové zprávy EK jde o součást přípravných kroků Chorvatska na vstup do eurozóny.

Dokument na okraji zasedání ministrů financí eurozóny (Euroskupina) v Bruselu popsali výkonný místopředseda EK pro obchod Valdis Dombrovskis, eurokomisař pro hospodářství Paolo Gentiloni a místopředseda vlády a ministr financí Chorvatska Zdravko Marič.

Dohoda o partnerství je politickým závazkem eurokomise podpořit organizaci informačních a komunikačních kampaní o přechodu na euro v Chorvatsku plánovaných od 1. ledna 2023 za předpokladu, že země splní všechna konvergenční kritéria pro vstup do eurozóny.

Pondělní podpis je základem pro přípravu a podepsání dohody o poskytnutí grantu, která umožní exekutivě EU spolufinancovat komunikační aktivity týkající se přechodu na euro v Chorvatsku.

Eurozóna má v současnosti 19 členských zemí. Kromě Chorvatska o vstup do eurozóny mají zájem také Bulharsko a Rumunsko. Vlády České republiky, Maďarska, Polska přijetí společné měny odkládají a Švédsko nesplňuje požadovaná kritéria. Dánsko uplatňuje doložku o neúčasti (opt-out) stanovenou v protokolu připojeném ke Smlouvě EU, ačkoli v případě zájmu může euro přijmout v budoucnosti.

Doporučujeme

Další články autora