- Reklama -zprávy
- Reklama -udalosti

Elektřina pro domácnosti by v příštím roce měla významně zdražit

Elektřina by v příštím roce mohla zdražit io 20 procent.
Regulované ceny elektřiny pro domácnosti a malé podniky by v příštím roce měly významně zdražit. Cena jedné megawatthodinách (MWh) by mohla stoupnout o přibližně 200 Kč. „V porovnání s dneškem by tak elektřina meziročně zdražila o asi 20%,“ řekl Martin Semko, portfolio manažer společnosti Energia.

Důvodem je aktuálně platný regulační vzorec, který počítá s cenami elektřiny obchodované na komoditní burze v Praze. Pro výpočet regulovaných cen je rozhodující vývoj za prvních šest měsíců předchozího roku. Cena elektřiny pro domácnosti v roce 2020 proto bude vycházet z období mezi 1. lednem až 30. červnem 2019.

„Průměr cen, které vstupují do výpočtu, je v období do 31. května 2019 na úrovni 1 500 Kč / MWh. Regulované ceny pro rok 2018 vycházely z hodnoty 1 200 Kč / MWh. I kdyby burza v průběhu června klesla o 150 až 160 Kč za MWh, stále bude průměrná cena pro další rok asi o 250 Kč za MWh vyšší, „upozornila mluvčí Energie.

Ke slovu se dostane regulační úřad
Domácnosti by proto měli připravit na to, že elektřina jako komodita výrazně zdraží. Celkový nárůst však bude ovlivněn i vývojem ostatních položek, které vstupují do koncové ceny pro odběratele. Silová elektřina se totiž v Česku na koncové ceně podílí pouze přibližně třetinou. Zbytek tvoří distribuční poplatky či tarif za provoz systému (ČEPS), v níž jsou zahrnuty i dotace hnědouhelných daní či obnovitelných zdrojů energie.

„Pokud regulační úřad dokáže tyto položky seškrtat, může být zdražení mírnější. Pokud se mu to nepodaří, domácnosti by měli počítat s tím, že elektřina je bude po započtení všech poplatků stát o přibližně 7% více než v tomto roce, „dodala mluvčí.

„Pravda je, že cena silové elektřiny na burzách dlouhodobě roste, což může mít vliv na koncovou cenu elektřiny pro české domácnosti. Úřad však nikdy předem nekomentuje výsledek cenových řízení a to ani v hypotetické rovině. Jisté je, že úřad v maximální míře využije všechny své regulační nástroje, aby ochránil zájmy zranitelných zákazníků, samozřejmě s ohledem na oprávněné požadavky všech účastníků trhu ve smyslu zákona, „uvedla mluvčí Energetického Regulačního Úřadu.

Doporučujeme

Další články autora