- Reklama -zprávy
- Reklama -udalosti

Cena plynu v Evropě stoupá, když Biden zvažuje sankce, kdyby Putin napadl Ukrajinu

V úterý evropské futures na zemní plyn vyskočily poté, co USA a evropští spojenci zvážili nové sankce proti Rusku, pokud by napadlo Ukrajinu. Chladné počasí tak není jediným motorem růstu cen natgasu, i geopolitická nestabilita v regionu pomohla zmáčknout ceny blízko 100 eur za megawatthodinu.
Podle agentury Bloomberg s odvoláním na lidi obeznámené se záležitostí, by spojenci USA a Evropy mohli na Moskvu uvalit sankce, které by ochromily její schopnost konvertovat rubly za dolary a jiné cizí měny, pokud by začátkem příštího roku došlo k invazi na Ukrajinu.

Očekává se, že prezident Joe Biden a prezident Vladimir Putin se setkají v úterý. Lidé obeznámení s nadcházejícím setkáním uvedli, že Biden nastíní různé typy sankcí, které by USA mohly použít, pokud by Putin napadl Ukrajinu.

Rostoucí napětí mezi USA/EU a Ruskem přichází v době, kdy americké zpravodajské služby varovaly, že až 175 000 ruských vojáků se shromažďuje na hranicích s Ukrajinou. Moskva plány na invazi popřela, ale varovala západní země, aby omezily podporu Ukrajině.

Jakákoliv kroky, nebo nastíněná opatření proti Rusku nebo jeho energetickému průmyslu posouvá ceny natgasu v Evropě výše. Po nových diskusích o sankcích vzrostl nizozemský měsíční plyn, evropský benchmark, o 7% na 96,295 eura, čímž se přiblížil k hranici 100 eur.

Doporučujeme

Další články autora