- Reklama -zprávy
- Reklama -udalosti

Příští německý ministr financí klade důraz na cenovou stabilitu

Příští německý ministr financí Christian Lindner v úterý uvedl, že se zaměří na cenovou stabilitu. V následujícím roce 2022 nepočítá s žádnými dalšími půjčkami nad rámec již naplánovaných 100 miliard eur.

Lindner, šéf liberálních Svobodných demokratů (FDP), kteří se dohodli na vytvoření koalice se sociálními demokraty a zelenými, řekl, že bude pečlivě sledovat inflaci. Poznamenal také, že krize způsobená onemocněním COVID-19 vyvolala jednorázové efekty.

„Budoucí spolková vláda se bude držet dosavadní cesty z uplynulých let, a proto bude stát za stabilitou,“ řekl na tiskové konferenci po podpisu koaliční dohody.

Rovněž podotkl, že centrální banka musí být schopna reagovat na měnový vývoj. Eurozóna by se podle něj měla držet svých pravidel a závazků o stabilitě, spolu se snahou o růst a investice. „Budoucí německá vláda přispěje do diskuse o revizi fiskálních pravidel s ohledem na tuto skutečnost,“ řekl Lindner, který se ujme svého postu koncem tohoto týdne.

Mnozí členové FDP byli proti záchranným balíkům pro Řecko během krize v eurozóně, ale Lindner ocenil snahu Atén dostat se z problémů. „V posledních letech se (řecké vládě) podařilo nasměrovat řeckou ekonomiku na nový kurz úspěchu s velmi působivými reformními opatřeními,“ konstatoval Lindner. „Naproti tomu Německo se musí snažit stát se stejně ambiciózním, jako je domácí politika Řecka.“

Lindner také řekl, že plánování rozpočtu za odcházející vlády kancléřky Angely Merkelové je orientováno na budoucnost a zdá se přiměřené pro rok 2022. To naznačuje, že nemá v úmyslu zvýšit plánovaný dluh na příští rok ve výši přibližně 100 miliard eur.

Zopakoval, že nastupující vláda je odhodlána vrátit se od roku 2023 k přísným fiskálním pravidlům známým jako dluhová brzda.

Doporučujeme

Další články autora